Worteltjes zijn goed voor de ogen, …
… dat vertelt elke ouder zijn kind. Dit komt door hun hoge gehalte aan bètacaroteen, de belangrijkste vitamine A-voorloper. Wie met adelaarsogen wil zien, moet echter niet alleen wortels consumeren, maar ook voldoende vitamine C en E, sporenelementen zoals zink en selenium, onverzadigde vetzuren zoals docosahexaeenzuur (DHA) en secundaire plantenstoffen zoals de carotenoïden luteïne en zeaxanthine.
Deze laatste twee zijn, evenals astaxanthine, in hoge concentratie in het netvlies aanwezig, waar ze de cellen beschermen tegen schade door vrije radicalen, veroorzaakt door instraling van ultra violet ofwel UV-licht. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij toenemende leeftijd en dieet gerelateerde afname van de luteïne- en zeaxanthine gehaltes, er meer zogenaamde fototoxische schade ontstaat. Daarbij werd ook aangetoond dat suppletie met deze carotenoïden een beschermend effect kan bieden.
Als u uw ogen deze zomer goed wil beschermen tegen UV licht, draagt u niet enkel een goede zonnebril, maar eet u ook voldoende fruit en vooral groenten – bij voorkeur ongeschild en biologisch, zodat de inname van carotenoïden gewaarborgd is – en staart u niet urenlang naar LEDschermen met achtergrondverlichting waarvan het hoge blauwe lichtniveau onze ogen schaadt.