• Breed assortiment
  • Service op maat
  • Zuivere hoogwaardige producten
  • Snel geleverd

Weet u niet wanneer u voedingssupplementen het beste in kunt nemen? Deze infographic laat zien welk tijdstip het meest zinvol is voor een optimale werking en opname. Daarnaast krijgt u praktische informatie over de nutriënten en worden aandachtspunten voor de inname gegeven.
In deze planner zijn algemene adviezen opgenomen. Deze kunnen afwijken afhankelijk van de samenstelling van een product, bijvoorbeeld bij tabletten met vertraagde afgifte, of van uw behandeling bij een arts of therapeut en de daarmee verbonden inname van medicijnen.

Opmerking

Wanneer u bij multivitamineproducten volgens de aanbevolen dosering dagelijks meer dan een tablet dan wel capsule in moet nemen, kunt u deze tegelijk innemen. De opnamecapaciteit van magnesium en vitamine C in het lichaam is beperkt, daarom kunt u van deze nutriënten het beste over de dag verdeeld kleine doseringen innemen. Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een gevarieerde voeding.

’S MORGENS

NICE-TO-KNOW
Coenzym Q10 komt voor in alle lichaamscellen en kan bescherming bieden tegen vrije radicalen. Het heeft een onmisbare functie bij de energieproductie in de mitochon¬driën (energiefabrieken van de cellen). Vooral het cardiovasculaire stelsel en de spieren hebben voldoende coenzym Q10 nodig.
NICE-TO-KNOW
Vaak bevatten probiotica gevriesdroogde culturen van verschillende bacteriestammen. Ze bezitten verschillende eigenschappen zoals immunomodulatie en kunnen helpen bij klachten in het maagdarmstelsel. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen aerobe en anaerobe kiemen die na de inname “communiceren” met de lichaamseigen flora. Zo dragen probiotica bij aan de natuurlijke balans van het micro¬bioom in het spijsverteringskanaal. De anaerobe kiemen van bifidobacteriën kunnen kortketenige vetzuren (zoals boterzuur) vormen die als belangrijke energie¬leverancier voor de darmen dienen.
NICE-TO-KNOW
B-vitamines komen voor in alle cellen en zijn belangrijk voor het cardiovasculaire stelsel, de huid, de slijmvliezen en de energieproductie. De B-vitamines dienen onder andere als uitgangsstof van coenzymen. Dat houdt in dat ze betrokken zijn bij biochemische reacties en dus essentieel zijn voor alle stofwisselingsprocessen in het lichaam. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen geactiveerde en niet-geactiveerde vormen van B-vitamines.
NICE-TO-KNOW
Vitamine C is betrokken bij meerdere stofwisselingsprocessen en medeverantwoordelijk voor een gezond en sterk immuunsysteem. Het draagt bij aan de vorming van collageen en is daardoor belangrijk voor onze bloedvaten. Het lichaam kan vitamine C slechts in kleine hoeveelheden opslaan.
NICE-TO-KNOW
Er zijn twee verschillende vormen van vitamine D (calciferol): het overwegend plantaardige D2 (ergocalciferol) en D3 (cholecalciferol). Het helpt het lichaam bij de opname van mineralen en is belangrijk voor de botopbouw en voor onze tanden. Het lichaam kan vitamine D zelf produceren door directe instraling van de zon op de huid.
NICE-TO-KNOW
Vitamine K speelt samen met vitamine D een belangrijke rol bij de stofwisseling van botten, waar het bijdraagt aan de opslag van calcium in onze botten. Vitamine K is essentieel voor een normale bloedstolling.

 

’S MIDDAGS

NICE-TO-KNOW
Jodium ondersteunt de productie van schildklierhormonen en stimuleert het verbruik van energie doordat het de stofwisseling van suiker en vet verhoogt. Voldoende inname van jodium is vooral belangrijk voor de huid.
NICE-TO-KNOW
Vitamine C is betrokken bij meerdere stofwisselingsprocessen en medeverantwoordelijk voor een gezond en sterk immuunsysteem. Het draagt bij aan de vorming van collageen en is daardoor belangrijk voor onze bloedvaten. Het lichaam kan vitamine C slechts in kleine hoeveelheden opslaan.
NICE-TO-KNOW
Zink is belangrijk voor de energiehuishouding en de celdeling en -proliferatie. Proliferatie betreft de weefseldifferentiatie en de gezonde groei van cellen. Zink correleert met ijzer en ondersteunt het immuunsysteem. Het draagt bij aan een gezonde haarstructuur en aan sterke nagels. Daarnaast heeft het een oxidatieve werking.

 

’S AVONDS

NICE-TO-KNOW
Calcium is belangrijk voor de botten, tanden en de spierfunctie. Het is ook betrokken bij de geleiding van prikkels in het zenuwstelsel. Een tekort aan calcium kan vanwege zijn signaalfunctie in het lichaam leiden tot ziektes.
NICE-TO-KNOW
IJzer wordt in de twaalfvingerige darm opgenomen en heeft voor een optimale opname voldoende maagzuur nodig. IJzer is het centrale atoom van hemoglobine, het pro¬teïne dat zuurstof transporteert in het bloed. De ijzerhuishouding wordt gereguleerd via de voeding. Deze bevat idealiter weinig granen, omdat de fytinezuren die in granen voorkomen niet goed samengaan met ijzer en andere mineralen.
NICE-TO-KNOW
Magnesium ondersteunt onder andere de spierfunctie en de regulering van de bloeddruk, aangezien het de elektrolytenhuishouding en de balans tussen natrium, kalium en calcium reguleert. Circa 50 % van de magnesiumvoorraad bevindt zich in de botten. Dit toont het belang van magnesium voor de botopbouw en gezonde tanden aan.
NICE-TO-KNOW
Omega 3-vetzuren zijn onmisbaar voor de werking van de celmembranen aangezien ze een bestanddeel vormen van de dubbele lipidelaag die op elke cel zit. Visolie-capsules kunnen het beste bij een maaltijd ingenomen worden. Indien de capsules opstoten en een onaangename smaak afgeven, kan het helpen de capsules in bevroren toestand in te nemen.
NICE-TO-KNOW
Vitamine A draagt bij aan het behoud van het gezichtsvermogen. Het bindt zich aan de staafjes in het netvlies en zorgt er zo voor dat deze gevoelig zijn voor licht. Daarnaast is het belangrijk voor het immuunsysteem en draagt het bij aan een gezonde huid. Er zijn verschillende vormen van vitamine A te onderscheiden: retinol, retinal of retinyl. Alfa-caroteen en bèta-caroteen zijn de bekendste uitgangsstoffen van vitamine A.
NICE-TO-KNOW
Vitamine E of tocoferol beschermt de celmembranen tegen vrije radicalen en is bijzonder belangrijk voor het centrale zenuwstelsel. Er zijn verschillende vormen vitamine E te onderscheiden. Bekend zijn vooral alfa-, bèta-, delta- en gamma-tocoferol, die in hun werking licht verschillen.

 

ALGEMENE VUISTREGELS
Hierop moet u bij de inname
van voedingssupplementen letten:

 
En dit kunt u beter niet doen: